Tradicionalno vsako leto v oddelkih posebnega programa v jesenskem času obeležujemo dogodke, ki se odvijajo v jesenskem času. Ko pospravimo koruzo z njive, jo ličkamo še po stari ljudski šegi, zvežemo v pušeljčke ter jo obesimo na lesene prečke, da nam krasi atrij. Spečemo še kokice, s katerimi se posladkamo. Krompir in jabolka, ki smo jih pridelali, pečemo na tradicionalen način ter se učimo uživati ob tabornem ognju, kot so to nekoč počeli mladi, ko so se družili na vasi. Spravilo buč in fižola spada tudi med pomembne jesenske dogodke, saj se iz teh pridelkov da narediti marsikaj. Učenci so v delavnici izdelali iz buč čarovnice, spekli bučna semena, ki so bila zelo slastna. Fižol, ki smo ga luščili bo prišel prav v mrzlih zimskih dnevih.

»Gozdarji« so se skrbno opremili z vso potrebno opremo da so žagali drva, kot so to nekoč počeli naši dedi in pradedi, da bomo pozimi, ko bo mrzlo sedeli za toplo pečjo.

Osrednji jesenski dogodek to je trgatev smo prepustili kar tistim, ki se jim vinogradi in brajde šibijo pod težo grozdja in smo se raje odločili, da bomo vsak po svoje v zavetju toplega doma martinovali po starem ljudskem običaju.

Brez prave ljudske glasbe in petja pač pri takšnih opravilih ne gre, saj so si ljudje včasih in še tudi danes iz vseh veselih jesenskih dogodkov naredili prave veselice. Tudi mi smo si pričarali ob zvokih ljudskih godcev SAMOTARJEV iz Hoč nasmehe na obrazu ter veselo razpoloženje, da nam je delo ob jesenskih opravilih hitreje steklo od rok. Ko harmonikaš Eda zavihti svojo harmoniko ter ljudski pevci z ljudskimi glasbili zapojejo priljubljene in znane ljudske pesmi, zapojemo še mi, ki podpiramo ljudsko glasbo, ljudske šege in navade, saj to je naša izvirna glasba, ki so jo pisali naši dedje in babice ter razkriva našo identiteto v svetu.

Vodja projekta : Lilijana Felicijan

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)