Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je leta 2012 razglasila Vlada RS in ga obeležujemo vsaki tretji petek v mesecu novembru. Tudi tokrat  bomo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Zajtrkovali bomo kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, zato so zgoraj navedena živila, ki bodo na razpolago za zajtrk pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Takšna hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd. Taka živila so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem tudi posredno pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti pa se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja.

Projekt bomo izvedli prvo šolsko uro. Po tej uri bodo potekale dejavnosti po ustaljenem urniku. Z otroki bomo izvedli različne aktivnosti z naslednjimi vsebinami: pomembnost uživanja lokalno predelane hrane, pomembnost zajtrka ter kultura prehranjevanja.

Pripravila Svjetlana Dumančić Zaveršnik, organizatorka prehrane

(Skupno 1.099 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost