Tudi letos bomo 21.3. praznovali svetovni dan Downovega sindroma. Datum ni bil izbran naključno, temveč izraža genetsko posebnost sindroma, tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost pomembno vpliva tako na posebnosti oziroma sposobnosti oseb z Downovim sindromom.

Če je bilo lani izhodišče našega razmišljanja ob mednarodnem dnevu Downovega sindroma Polno in učinkovito sodelovanje in vključevanje v družbo, je Down Syndrom International, mednarodna nevladna organizacija za leto 2023 izbrala slogan Z nami, ne za nas.

Oba slogana nagovarjata izjemno pomembne teme, ki nas bodo še zaposlovale v prihodnje in sicer kako omogočiti primerno obliko inkluzivnega, torej vključujočega izobraževanja in zaposlovanja oseb z Downovim sindromom oziroma njihovega bivanja.

Simbolično bo v 21 mestih Slovenije ta dan potekal pohod z baloni v značilni svetlomodri barvi, v podporo temu dnevu pa že vrsto let obujemo tudi par  različnih nogavic.

V Mariboru bomo svetovni dan obeležili v organizaciji Centra Gustava Šiliha Maribor v sodelovanju z Društvom za Downov sindrom Slovenija. Učenci se bodo s svojimi učiteljicami podali na pohod z modrimi baloni v bližnji in širši okolici šole in po mestu. V mestu bomo na Trgu svobode postavili stojnico, prav tako bo ena postavljena v Europarku. Z različnim materialom, aktivnostmi naših učencev, druženjem bomo poskušali prispevati k večji prepoznavnosti Downovega sindroma in večji vključenosti v okolje.

In najbrž bo ta dan v zraku opazen kakšen moder balonček več !

Sara Dravčbaher

 

 

 

(Skupno 564 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost