V nedeljo, 14. 1. 2024 sva se dve učiteljici odpravili na tečaj v sklopu Erasmus+ projekta Gledališče za vse (Theatre for all). Tečaj z naslovom Talking with no words je potekal na Portugalskem, v mestu Porto.

Prijazno naju je sprejela igralka in pesnica ga. Sandra Sousa, ki je tečaj tudi vodila. V sedmih dneh sva se spoznali s še nepoznanimi elementi gledališke pedagogike in se naučili veliko iger ter tehnik za razvijanje gledaliških veščin. Tečaja sta se zraven naju udeležili še dve učiteljici iz Italije.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju. Spoznavale smo se preko igranja majhnega prizora: metanja mreže.  Kar neverjetno je, koliko stvari lahko o človeku prebereš iz mimike, glasu in gibov, ki jih ob tem naredi.
Drugi dan tečaja smo po parih pisale naključno zgodbo. To je zgodba, ki jo pišeš s prepogibanjem lista. Vsaka izmed dvojice je napisala eno poved, nato pa list prepognila, da je ostala vidna le zadnja beseda.  Tako so nastale nesmiselne vendar zabavne zgodbe, ki smo jih kasneje tudi odigrale.

Tretji dan smo se spoznavale z elementi: vodo, ognjem, zrakom in zemljo. Spremenile smo se v različne elemente in spoznavale ter prikazovale njihove lastnosti skozi gibanje. Učile smo se povezovati vedenje otroka v razredu z elementi ter iskati ustrezne strategije za delo. Četrti dan je bil namenjen učenju spoznavanja in prepoznavanja čustev in s čustvi povezanih barv. Spoznale smo igre, s pomočjo katerih lahko otrok skozi barve izraža in spoznava svoja čustva. V »duhu« različnih čustev smo igrale tudi različne prizore, kar je bilo nadvse zabavno in bo zagotovo tudi zelo uporabno v praksi.
Peti dan se je pričel z »energizerjem,« s katerim smo urile pozornost in krepile odnose. Nato nam je ga. Sandra Sousa predstavila strategijo za tekoče branje, ki jo je razvila sama. Gre za strategijo zadevanja tarče, pri kateri je branje puščica, ki do tarče potuje skozi ločila. Ta metoda dela se je izkazala za zelo učinkovito, vendar tudi zahteva nekaj časa.  Ta dan je bil tudi zadnji dan, ko je izobraževanje potekalo v mini teatru in ob tej posebni priložnosti, sva za go. Sandro spisali kratek skeč, ki je bil v bistvu povzetek vsega naučenega in doživetega v preteklih dneh. Skeč smo udeleženke tečaja odigrale skupaj in tako presenetile našo učiteljico.

Sobota je bil namenjena raziskovanju Porta. Skupaj z go. Sandro smo se odpravile na panoramski izlet z ladjico in na ogled nekaterih znamenitosti v mestu Porto.
Nedelja je bila rezervirana za pot domov. Polni čudovitih vtisov sva se v noči iz 21. na 22. 1. 2024 srečno vrnili domov. Na pedagoški konferenci sva najina doživetja in  nova znanja prenesli strokovnim delavcem. Sedaj pa jih že pridno uporabljava v razredih z našimi učenci.

Nekaj utrinkov si lahko pogledate v foto galeriji.

Staša Šipek in Katja Herga, udeleženki Erasmus+ projekta Gledališče za vse

GALERIJA

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost