Tiskovna konferenca

MUZIKAL Dekle, ki je ljubilo zvezdo

V šolskem letu 2017/18 smo ponovno zbrali moči in se opogumili za novo ustvarjanje, nov izziv in navdih ter v sodelovanju s Hramom kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi  pričeli z izvedbo novega muzikala za osebe s posebnimi potrebami z naslovom Dekle, ki je ljubilo zvezdo. V koledarskem letu 2018 in 2019 bodo sledile ponovitve muzikala.

Vsebinsko in tematsko je muzikal osnovan po motivih ameriških staroselcev o dekletu, zaljubljenem v zvezdnega princa.

Predstava je že naš drugi unikaten in edinstven dogodek v Sloveniji s populacijo oseb s posebnimi potrebami, ki na odru odlično predstavljajo svoje dramske, glasbene in plesne sposobnosti.

Muzikal je unikaten tudi zaradi avtorske glasbe in besedila, nakita, ki so ga učenci in učitelji naše šole ročno oblikovali, tudi rekviziti in deli kostumov so ročno delo naših učencev in učiteljev. V nadaljevanju bo premieri sledila še izdaja dramske predloge ter slikanice.

 

O zgodbi

Nekoč je v plemenu ameriških staroselcev živela mlada deklica. Nekega dne je odšla od doma, daleč v prerijo, da bi nabrala plodove kaktusa. Ko je zapuščala prerijo, je sonce že zahajalo in na nebu so pričele žareti prve zvezde. Ena izmed njih je žarela močneje od vseh in zdelo se je, da je od vseh zvezd najbližje zemlji. Dekle je imelo občutek, da ji zvezda mežika. Tisto noč je sanjala o tej zvezdi in sanje so ji povedale, da je ta zvezda dom lepega, postavnega in močnega prebivalca neba. Naslednji dan je odšla v prerijo nabirat plodove kaktusa in ponovno je opazovala zvezdo, kako ji mežika. Vedela je, da je to zvezdni mladenič. Sedem dolgih dni je hodila v prerijo in prav vsako noč je sanjala o prelepem zvezdnem mladeniču. V sanjah je slišala njegov glas, ki ji šepeta o ljubezni. A mladenič se ji na njeno žalost na zemlji ni mogel pridružiti. Tudi sama ga ni mogla obiskati na njegovem zvezdnem domu. Deklica je bila zaljubljena, obenem pa zelo nesrečna, saj je bila tako daleč od svojega ljubega. Njena bolečina je bila tako močna, da si je zaželela umreti. Obiskala je staro plemensko čarovnico in jo vprašala, kako naj umre tako, da se bo lahko pridružila svojemu ljubemu na zvezdi. Starka ji je zvarila močan zeliščni napoj in naročila deklici, da ga popije. Deklica se je spremenila v čudovit grm, ki ga še nihče v preriji nikoli ni videl. Zvezdni mladenič si je ves čas želel biti s svojo deklico. Nagnil se je proti njej tako daleč, da se je rob zvezde polomil. Zvezdni delci so se razbili v prah in potresli grm s svojim srebrnim sijem. In točno na tistem mestu, kjer se je zvezdni prah dotaknil grma, so zrastli vijolični cvetovi. Zvezdni mladenič in deklica sta bila končno združena. Grm s srebrnimi listi in vijoličnimi cvetovi so ljudje poimenovali vijolični žajbelj.

 

Od meseca septembra 2017 do januarja 2018 smo z učenci izvajali ločene vaje dvakrat tedensko, in sicer ločeno za področje dramske, plesne in glasbene sekcije. Od januarja  naprej pa so potekale skupne vaje enkrat tedensko ter po potrebi še ločeno. V celoti to pomeni približno 105 ur vaj.

Fotografije:

(Skupno 863 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost